top of page

יום טיול לאתיופיה בישראל – טעימה קטנה מסיפורי ממלכת שבא בעיר הקודש

אתיופיה, המדינה האפריקאית קשורה בחבל הטבור אל העיר המקודשת ירושלים עוד מימי מלכת שבא. סיפורים ומסורות רבות של התרבות האתיופית נקשרה אל העיר: על פי האמונה האתיופית ארון הברית ניתן במתנה על ידי שלמה המלך לבנו מנליק הראשון והוצב בעיר הבירה האמהרית אקסום. כאשר נכבשה ירושלים על ידי צלאח א דין וצבאו הוקמה בעיר לליבלה באתיופיה, אדיס ירוסלם, ירושלים החדשה כהעתק של העיר הנערצת על ידי האתיופים כולם. בתפילות היהודים של קהילת ביתא ישראל עלו בכל שנה אל אחת הגבעות הגבוהות בעיר והעלו את הכמיהה לעלות לירושלים ולהתיישב בה. ובמאה ה 19 הוקם בה רחוב שלם שקלט את עולי הרגל הירושלמים.


המסלול הוא מסלול אורבני הכולל הליכות קלות ברגל ברחבי העיר.

רוצים לשמוע על הטיולים בתפירה אישית שלנו?

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

אחד מהנציגים שלנו יצור איתך קשר בהקדם

מסלול הטיול

האנדרטה לזכר יהודי אתיופיה שנספו בדרכם לארץ ישראל

נפגש בכניסה אל בית העלמין הצבאי בהר הרצל, עם כניסתנו אל האתר ולאחר שניתן את הכבוד הרב אל חוזה המדינה וחיילי צה"ל הקבורים במתחם. נמשיך ונשים את הדגש בעיקר לאנדרטה המיוחדת לזכר יהודי אתיופיה שנספו בדרכם לישראל. במסגרת המסע לארץ ישראל בשנות השמונים של המאה הקודמת, מצאו את מותם 4,000 מיהודי ביתא ישראל מרעב במחלות והתקפות שודדים, חלקם אף נחטפו ועקבותיהם לא נודעו עוד. במסגרת הסיור נשמע את סיפור קהילת ביתא ישראל והחיים באתיופיה לפני העלייה לישראל. נכיר נקודות ציון היסטוריות בתרבות היהודית של כפרי ביתא ישראל, נשמע אודות המסורות המקומיות ועוד.

 

 רחוב אתיופיה בעקבות קהילת החבשים של ירושלים

נחבור אל האוטובוס ונצא בנסיעה אל מרכז העיר ירושלים , נרד בכיכר העירייה ונצא בהליכה קצרה אל רחוב הנביאים ממנו נמשיך אל רחוב החבשים ונצא לביקור ברחוב אתיופיה. כן בליבה של ירושלים בדיוק בציר המחבר  בין השכונה החרדית מאה שערים למרכז העיר ירושלים ולעיר העתיקה, החליט בסוף המאה ה19 המלך האתיופי מנליק השני לקנות רחוב בליבה של העיר המתפתחת. במרכז הרחוב בבניין מס' 10 (ממש אל מול בית מגוריו של מחדש השפה העברית אליעזר בן יהודה) ניצבת בגאון כנסיית "בית הרחמים", קידנה מהראת: נכנס אל מתחם הכנסייה הבנויה בצורה מעוגלת נשמע את סיפור הכנסייה שנחנכה ב 1893 ונשמע הסבר אודות הכנסייה האתיופית והמנהגים הייחודיים הקשורים אל הקהילה. נשמע אודות החגים הדתיים המיוחדים בתרבות האתיופית: חגיגות המסקל והטימקאט ונכיר תרבות נוצרית דתית מעט שונה.


דיר א סולטן והכנסייה האתיופית

 נחצה את סמטאות הרובע הנוצרי, נריח את ריחות התבלינים בשוק הירושלמי, נתרשם מיופיו של השוק המקומי האהוב על תיירים בכל העולם ורגע לפני הגעתנו אל כנסיית הקבר המפורסמת נכנס אל מתחם "החבשים" בסביבות הכנסייה: דיר א- סולטן, המקום על פי המסורת האתיופית נפגשו שלמה המלך ומלכת שבא נכנס אל המתחם הקטנטן בו משרתים 15 נזירים אתיופיים והארכיבישוף המקומי, תחילה נשקיף מתצפית הגג על הר הבית ועל הגג של כנסיית הקבר המרשימה, נשמע את סיפורם של תושבי המתחם ונכיר את הכתב האתיופי ואת המסורות השונות הקשורות לתרבות האתיופית. אחרי זמן חופשי שיינתן לסיור בשוק של העיר העתיקה. נחבור אל האוטובוס ונשוב איתו בחזרה לאזור המרכז. 

bottom of page