top of page

יום טיול למרוקו ברחובות ירושלים– טעימה קטנה מסיפורה של קהילת יהדות צפון אפריקה בירושלים

מרוקו, הממלכה המגרבית המופלאה. זו שנמשכת בשרשרת ההיסטורית הארוכה מימי חורבן בית ראשון ועד לעליית יהודי מרוקו והתיישבותם בארץ ישראל. ארץ ישראל שימשה כר פורה לאנשי הרוח והדת שסייעו רבות ליישוב היהודי  הקטן בארץ בעידן שקדם בהרבה להקמת תנועה ציונית מודרנית. שליחים נשלחו מארץ ישראל לאסוף תרומות וחלקם דוגמת הצדיקים רבי עמרם בן דיוואן ורבי שלמה בעל הנחש ואחרים נותרו ונקברו בארץ המגרב, מרוקו. קהילות יהודיות חלמו במשך שנים רבות לעלות אל ארץ אבותיהם ולהגיע אל ירושלים, אך חלומם לעיתים הסתיים בעיירות הפיתוח בפריפריה בתנאים לא פשוטים של קליטה במעברות ומול התמודדות עם ממסד שלעיתים התנכר והתעלם לאורך שנים מהתרבות המסורתית ארוכת השנים.

אנו מזמינים אתכם להצטרף ליום טיול במרוקו (אבל בלי להחתים דרכון....) בעקבות המסורת, התרבות והסיפורים של קליטת יהודי צפון אפריקה בארץ ישראל.



רוצים לשמוע על הטיולים בתפירה אישית שלנו?

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

אחד מהנציגים שלנו יצור איתך קשר בהקדם

מסלול הטיול

את סיורנו נפתח בסיפורי העלייה המרגשים של יהדות מרוקו לישראל: סיפורים שפחות ופחות נשמעו לאורך השנים ואנו בחרנו לשים עליהם זרקור ביום הטיול שלנו: התחנה הראשונה שלנו בסיור יהיה באנדרטה ובקברים של מעפילי ספינת אגוז: אחד הסיפורים העצובים ביותר הקשורה לעלייה הבלתי לגאלית של יהודי מרוקו בסוף שנות החמישים. באסון שהתרחש ב10.1.1961 טבעו 44 אנשים שעצמותיהם הועלו לקבורה בשנת 1992, נשמע את סיפורם המרגש והתיאוריות הקשורות לאירוע טראומטי זה. וננסה להכיר את סיפור עליית יהדות צפון אפריקה על קצה המזלג, באתר הנצחה פחות מוכר ומרתק.


סיור במרכז העולמי ליהדות צפון אפריקה בירושלים

המרכז העולמי למורשת יהדות צפון אפריקה נחשב בעיני רבים לאחד המבנים היפים ביותר בירושלים. הוא ניצב לו בגאון אל מול חומות ירושלים, כסמל חי לשאיפותיהם ולכיסופיהם מדורי דורות של יהודי צפון אפריקה. במסגרת הסיור במרכז נלמד על אופיו המקורי והעתיק של הבניין, נכיר את עבודת האמנים שהובאו במיוחד ממרוקו כדי לעצב את המבנה על פי הנחייתו של האדריכל אלי מויאל ממרקש. נסייר בסיור מודרך של המקום בין אולמות התצוגה המרהיבים ונכיר לעומק את חיי הקהילות היהודיות של צפון אפריקה. לקינוח נצא אל החצר האנדלוסית המיוחדת המעוצבת בסגנון מרוקאי מורי יוצא דופן, פנינת חמד מרוקאית בלב ירושלים.


הטעמים והריחות של שוק מחנה יהודה

אין מקום עממי ומקסים יותר בירושלים מאשר שוק מחנה יהודה: הריחות, הצבעים והגיוון. בשוק של מחנה יהודה חווים בצורה עוצמתית ומרתקת את קיבוץ הגלויות הישראלי במלוא הקסם שלו. הסיור בשוק הוא בין סירים המלאים כל טוב מעדות שונות וממשפחות שונות, החיים זה בצד זה בדוכנים השונים והצבעונים של העיר. במסגרת הסיור נכיר במעט את חוויית שוק מחנה יהודה נשוטט בין מספר דוכנים מעניינים (בשל הקורונה לא סיור טעימות אלא סיור עם מסכות) אנשים מעניינים ותופעות מעניינות שרק בשוק יכולים להיות. במסגרת הזמן בשוק יינתן מעט זמן חופשי לקניות ואכילה חופשית באחת ממסעדות השוק.


סיור בעקבות הפנתרים השחורים בשכונת מוסררה בירושלים  

לא ניתן לספר את סיפור עליית צפון אפריקה ללא אזכור של תופעת הפנתרים השחורים הירושלמית, מחאה שיצאה מהשכונות של ירושלים ובעיקר משכונת מורשה בעיר, הלא היא שכונת מוסררה המיתולוגית: תהפוכות רבות עברו על שכונת מוסררה. משכונת פאר לעשירי העיר הפכה לשכונת גבול שספגה פגיעות קשות במלחמת העצמאות, ולאחר מכן נקשר שמה עם המחאה החברתית הגדולה של שנות ה-70. בשנים האחרונות הפכה מוסררה לפינת חמד, אותה נכיר במסגרת הסיור שלנו בשכונה ובה נכיר את הסיפור החברתי המורכב של קליטת עולי צפון אפריקה בישראל .

bottom of page