top of page

הודו - מסע אל מכמני התרבות הבודהיסטית והטבע הפראי של ממלכת לדאק - הטיול של יורם - 17 יום

כיצד ניתן לבסס חברה שבה כמעט ואין פשע ואלימות? כיצד אפשר לחיות באזור שבו ניתן לגדל מזון רק שלושה חודשים בשנה? את התשובות נגלה בחבל לדאק שבהרי ההימליה, אזור גבוה מאוד ומדברי הנותר מבודד מהעולם עד בוא הקיץ בהיפתח מעברי השלג המובילים אליו. אנו נחשף אל התרבות הבודהיסטית המרתקת דרך ביקור במנזרים התלויים על צלעות ההרים, השתתפות בתפילת הנזירים, לקיחת חלק בפסטיבל מקומי ובריקוד מסכות הצ'אם המסורתי, ביקור אצל מרפאה שמאנית מסתורית, ביקור באגמים מקודשים ובארמונות מלכי לדאק. בנוסף על ההסברים באתרים תתקיימנה הרצאות על החוויה הבודהיסטית ועל תפקודי מוח בהקשר לאימון הרוחני הבודהיסטי. את אורח החיים בלדאק נכיר דרך ביקור בכפרים ומגע קרוב עם התושבים, ברכיבה על גמלים דו דבשתיים, במפגש עם בעלי מלאכה שונים ועם העובדים בשדות, נלמד לבשל אוכל לדאקי מסורתי, נכיר את הנוודים של הרמה הטיבטית, נפגש עם שבטי הברוקפה המבודדים ועם האוכלוסייה המוסלמית וההינדית החיה בשלום במחוז מבודד זה. אנו נעבור בדרכי הרים גבוהות שבהן נוף בראשית עוצמתי נראה מתחת לפסגות המושלגות, נעשה טיולים רגליים בטבע הפראי, נבקר באגמים עם מי בדולח ובמעיינות חמים, ונסע באחת הדרכים היפות בעולם המובילה אל העיר המרתקת מנלי וממנה לדלהי וחזרה לתל אביב.



הערות חשובות: 

  • מסע זה הוא מסע לדוגמא שבוצע בהצלחה רבה בארגון של ​אורורה מסעות עולמיים ויכול לשמש דוגמא לבניית מסלול מקיף לנוסע העצמאי ולקבוצות טיולים מאורגנות. 

  • מסע לשבע האחיות אינו מתאים לכל אחד מדובר במסע בו גומאים מרחקים גדולים, נפגשים עם שבטים מרתקים והרבה פחות מוכרים והחשוב ביותר לנים בתנאים "בסיסיים".


רוצים לשמוע על הטיולים בתפירה אישית שלנו?

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

אחד מהנציגים שלנו יצור איתך קשר בהקדם

מסלול הטיול

יום 1-2 I ת"א – ניו דלהי 

נגיע לפנות בוקר לנמל התעופה בניו דלהי, נעבור את ביקורת הגבולות ונאסוף את המזוודות. בשעות הבוקר המוקדמות ניקח טיסת המשך פנימית בהודו  שאורכה שעה לבירת לדאק  - לה. עם הנחיתה  בלה, שהייתה מקום מושבו של מלך לדאק. לה שוכנת ברמה מדברית בגובה של 3,500 מטר ואנחנו ניקח יום מנוחה מלא במלון כדי להשלים שעות שינה, ולתת לגוף להתאקלם בזהירות לתנאי הגובה הלא רגילים.  אחר הצהריים ניגש לקראת השקיעה אל אתר התפילה הייחודי השנטי גומפה שממנו תצפית מופלאה אל ההרים המדבריים של לדאק אל עמק האינדוס והעיירה לה. לינה במלון  בלה בגובה 3500 מ'.


יום 3 I ביקור בפסטיבל לדאקי מסורתי ואותנטי ריקודי מסכות סדנאות מסורתיות. 

הבוקר נצא בנסיעה לפסטיבל ייחודי המתקיים אחת לשנה במנזר פיאנג ומושך אליו את תושבי לדאק מארבע כנפי הארץ: ההשתתפות בפסטיבל הייחודי תהיה ללא ספק אחת מפסגות טיולנו בלדאק חוויה שאין שני לה. בפסטיבל פיאנג ניטול חלק פעיל בפעילויות המסורתיות של תושבי המקום: נתנסה בגילוף בעץ, קדרות, פיסול וכמובן ננסה להתחקות אחר ריקודי הצ'אם המסורתיים שבהם רוקדים הנזירים עם מסכות צבעוניות. לריקודים חשיבות סימבולית מיתולוגית ומיסטית בתפישת הבודהיזם הלאדקי ומייצגים את  מחזוריות הטבע ופעולת האלים בעולם. משם נסע אל הכפר היפיפה אלצ'י ובו נבקר במנזר העתיק ביותר בלדאק שבו השתמרו ציורי קיר יוצאי דופן מראשית ימי הבודהיזם. נוכל לדבר על הצד המיסטי שהתפתח בבןדהיזם בקשמיר ונדד אח"כ לטיבט. חזרה בנסיעה ללה – (יום קל נוסף כדי להקל את תנאי ההתאקלמות לגבהים). 

לינה במלון  בלה בגובה 3500 מ'.


יום 4 I עמק נוברה – עמק  הפרחים שעל דרך המשי 

בבוקר נצא צפונה לעמק נוברה- "עמק הפרחים", שהיה פעם אחד מנאות המדבר השוקקים על נתיב דרך המשי העתיקה. בדרכנו נעצור במעבר קרדונג לה, מעבר ההרים לרכב (אזרחי) הגבוה בעולם ששיאו 5,606  מטר מעל פני הים. נשהה בגבהים זמן קצר ועם ירידתנו במפנה הצפוני של המעבר נפגוש את בהמות היאק עתירות השיער המותאמות לגבהים אלו. נמשיך צפונה לכיוון עמק נוברה וניסע בין עצי צפצפה וערבה, שדות ירוקים וכפרים שנפתחו אל העולם לפני שנים מועטות בלבד. נמשיך אל האגם הקדוש יארב טסו החבוי בעמק יפיפה בין ההרים ונדבר על קדושת המים בבודהיזם. מהאגם נמשיך לתצפית מרהיבה על נהר שאיוק ממנזר אנזה ואם יספיק הזמן נבקר גם במפל המים מורגי שמימיו נופלים מגובה רב לעמק שאיוק. לינה בכפר סומור  בגובה 3000 מ'.


יום 5 I נסיעה לאורך נהר שאיוק ביקור בכפר היפיפה והמסורתי טורטוק שבבלטיסטן

ניסע בנוף המדברי עוצר הנשימה לאורך נהר שאיוק לצד פסגות מושלגות בגובה אלפי מטרים עד לנקודה האחרונה המותרת לפני גבול פקיסטן, סוף העולם שמאלה. נעצור בכפר היפיפה טורטוק שנפתח לתיירות רק לאחרונה וממשיך לשמור על האותנטיות המיוחדת: נסייר בין תעלות המים בסמטאות הצרות של הכפר ונחזה בתושבים העוסקים בתקופה זו בקציר השעורים. טורטוק הוא כפר מוסלמי מתון מאוד שהיה שייך למחוז בלטיסטן בפקיסטן ונכבש לאחרונה בידי הודו. נעלה לתצפית לכיוון הגבול הפקיסטני וכלפי ההר K2 ברכס הקארקורם, שפסגתו היא השניה בגובהה בעולם, נצפה בעבודתם של בעלי מלאכה מסורתיים ונאכל מאכלים מקומיים העשויים מחומרים טריים שגודלו במקום. לינה במלון בטורטוק בגובה 2900 מ'.


יום 6 I עמק נוברה – רכיבה על גמלים בדיונות של הונדר 

לאחר שנבלה בוקר רגוע בכפר המקסים טורטוק ונהנה מצליל פכפוך המים בתעלות ההשקיה וממטעי המישמש נחזור בנסיעה לאורך נהר שאיוק עד לכפר הונדר, כפר שהנו חצי מוסלמי וחצי בודהיסטי.  נקדיש את המשך היום לטיול הליכה בין דיונות החול ומקורות מים שסביב לכפר הציורי. במהלך הטיול ירכב מי שירצה על  גמלים דו דבשתיים צאצאי הגמלים שהוליכו את שיירות הסוחרים בסעיף ההודי של דרך המשי. דרך זו קישרה את השווקים הגדולים של קשמיר ופנג'ב עם נאות המדבר הגדולים של דרך המשי כגון סמרקנד ובוכרה. מולנו נראה את הרי הקרקורם, מנופי המדבר היפים בעולם. אם יספיק הזמן נבקר גם  בפסל הבודהה הענק שבמנזר בכפר דיסקיט. לינה בכפר הונדר בגובה 3100 מ'.


יום 7 I מעמק נוברה לעיר לה, ביקור בארמון המלך בלה, בסמטת הנאן והפניר ובשווקים התוססים   

בשעות בוקר נעלה שוב אל מעבר ההרים הגבוה בעולם קראדונג לה הפעם מכיוון צפון ונתרשם מתצפית מרהיבה לכיוון רכס לדאק. לאחר הירידה אל העיר לה וארוחת הצהריים נעלה אל הארמון המרשים של מלכי לדאק הצופה על העיר לה, נערוך בו ביקור ונשמע על ההיסטוריה של בית המלוכה ועל תקופת תור הזהב של לדאק בראשות המלך של סנגיי. נמשיך לסיור בסמטאותיה של העיר לה אל עושי פת הנאן מוכרי גבינת הפאניר ואל האוכלוסייה המגוונת המשולבת בין בודהיזם לאסלאם. זו הזדמנות נהדרת לחזות באיכות המהוללת של אומני התכשיטים מטיבט, של עבודות הטקסטיל מקשמיר, של יצירות המתכת הייחודיות של אמני לדאק ושל חפצי התפילה הבודהיסטים. לינה במלון  בלה בגובה 3500 מ'.


יום 8 I ביקור אצל מרפאה שמאנית מסתורית 

לאחר ארוחת הבוקר נפגש עם הלאמו של צ'וגלמסר - רופאה שמאנית לדאקית שבאמצעות טכניקות מיסטיות יוצאות דופן מתקשרת אל העולם שמעבר ואל ישויות מופלאות ונעזרת בהן כדי לרפא את המקומיים הבאים אליה עם בעיות רפואיות ופסיכולוגיות – טכס אותנטי שהוא חוויה מיסטית רבת עוצמה. לאחר הביקור המיוחד  נצא בנסיעה אל ארמון שיי שבו מנזר מרשים עם פסל ענק של בודהה ושרידי הארמון העתיק של מלכי לדאק הצופה אל נוף מדברי ואל אגן נהר האינדוס עוצר הנשימה. מכאן נסע מערבה אל הכפר המיס סופצ'אן ונתמקם בבתי התושבים המקומיים של הכפר עמם נוכל לשוחח. נלמד מהם לבשל את המאכל המקומי מוק מוק, כיסן מאודה במילוי ירקות טריים נוסח לדאק הנחשב למזון המקומי הנפוץ ביותר.  הלינה בבתי מקומיים המיס סופאצ'ן, בגובה כ- 3,200 מ'.


יום 9 I הליכה רגלית קלה  על קו הרכס אל אנג

לאחר שנודה למארחנו החביבים בסופצ'אן ולאחר שהתאקלמנו לגבהים נעלה רגלית למעבר ההרים המדהים מפטק, בגובה 3750 מ'. ההליכה היא בגבהים בנוף המדברי דרך הערוצים שלהם צבעי אדמה יפיפיים הנעים מאדום חום לצהוב.  לאחר שנעפיל חסרי נשימה למעבר ההרים נוכל לצפות על העמקים וההרים הסובבים אותנו. מפה הדרך תוביל אותנו במורד ההר לכפר הקטן  אנג, שבו נעצור לשתייה ומנוחה.  מאנג נמשיך ברכב אל הכפר טמיסגם, אשר בו מנזר מרהיב עם פסל של הבודהיסטווה אוולוקיטשוורה המיצג את החמלה. לחמלה תפקיד מרכזי באמונה הבודהיסטית והדלאי למה נחשב גילגולו של הבודהיסטווה אוולוקיטשוורה. מהכפר טמיסגם ניסע ברכב אל עמק 'למה-יורו' Lamayuru . העמק נקרא בפני המקומיים גם: "ארץ פני הירח", ומזכיר את הנוף הנראה על פני הירח. אגם קדום גרם ליצירת שכבות חוור שהורבדו  במקום ויצרו נוף מכושף ומעורר השתאות. בשעת שקיעה נעלה לתצפית מרהיבה ממנזר הגומפה של לאמיורו המצוי על שן סלע אימתנית.  לינה בחדר הארחה בכפר לאמיורו בגובה 3500 מ'.


יום 10 I   תפילת פוג'ה במנזר לאמיורו ביקור בשבטי הברופקה הייחודיים

נשכים מוקדם בבוקר ונצטרף לתפילת הנזירים בלאמיורו, אחת הגומפות החשובות בלדאק. נצפה בנזירים מקדישים את המנחות לבודהות, מנגנים בכלי התפילה המסורתיים הקונכיות, הגונג הפעמונים והחצוצרות, ונשתה עמם תה מסורתי עם חמאה.  נשמע על הפרקטיקה הבודהיסטית עתירת הסימבוליות ומשמעותה. אחר ארוחת בוקר נסע לבקר אצל אנשי ה'ברופקה של דהה ' ובני שבט ה 'האנו פה' הנמצאים בכפרים מרוחקים חבויים בהרים. אלו הן קבוצות אתניות ייחודיות ששרדו כנראה מימי פלישת השבטים הארים ונותרו בבידוד בכיס גנטי ייחודי, ולכן יש להם עיניים ותווי פנים בהירים יחסית ושונים מתווי הפנים הטיבטיים. במקביל הם פיתחו מנהגים שונים מאוד מסביבתם: נלך בין שדות האפונה והשעורה השופעים שבכפר, נחזה בנשים ובגברים השמים על ראשם בחן רב פרחים ועונדים קישוטים יוצאי דופן. לאחר הביקור בהאנו פה ניסע לכפר המקסים דהה החבוי בתוך יער של עצי משמש. לינה בבית הארחה בכפר דהה בגובה 3200 מ' .


יום 11 I יציאה לעבודה בשדה וקטיף משמש עם בני דהה, ביקור באתר ציורי סלע 

בבוקר נצא מתוך סולידריות לעבוד עם ידידנו מהכפר דהה כדי לחוות על בשרנו את אורח החיים הלדאקי. בלדאק ישנם רק שלושה וחצי חודשים שבהם ניתן לגדל גידולים ולכן העבודה בהם רבה. מי שירצה יצא לקצור עשב עם מגל מסורתי  או לקטוף פירות מישמש במטעים שבהם גדלים עד 12 זנים שונים של עצים. זוהי דרך אותנטית להכיר ולהוקיר תודה לאנשי הברוקפה הנפלאים שפותחים בפנינו את דלתם. בדרכנו חזרה ללה נעצור  בכפר דומבקר כדי לחזות בציורי סלע עתיקים שנחקקו על סלעי הגדה של נהר האינדוס. לפני ההגעה ללה נעצור עוד לתצפית על איחוד הנהרות האימתניים האינדוס ונהר הזאנסקר. לינה במלון  בלה בגובה 3500 מ'. 


יום 12 I   אל האגמים הגבוהים ברמה הטיבטית  - מפגש עם נוודי הצ'אנג פה

לאחר שנפרד  לשלום מהעיר לה בירת לדאק נצא אל אחת הדרכים המרתקות ועוצרות הנשימה בעולם. נסע מזרחה לאורך נהר האינדוס העליון אל הרמה הטיבטית הקרויה צ'אנגטאנג. בגשר מאהה נפרד מהאינדוס ונכנס אל אזור פראי מאוד ודליל ביותר באוכלוסייה. נמשיך אל מעבר ההרים נאמשנג לה נמשיך לביקור באגם הגבוה הראשון קיאג טסו שקרני האור הצבעוניות נשברות במימיו המלוחים. מעט אחריו נוכל לראות את שבטי הנוודים הצ'אנג פה. נתארח באוהליהם העשויים מצמר יאק ונשמע על אורח חייהם המרתק המתקיים באחד האזורים הקשים ביותר למחיה בעולם. ברמה הטיבטית הם נודדים עם עדרי היאק ועזי הפשמינה שמהם הם מתקיימים. מכאן נמשיך אל האגם הגדול טסו מורירי שבסביבותיו נוכל להבחין גם בחיות בר כגון מרמיטות, פראים, מגוון עופות מים. בשעת השקיעה המראה הנשקף מן ממי הבדולח של האגם וההרים הגבוהים והאדומים שמסביב הוא מעורר הוד.  לינה בקורזוק באוהל מאובזר ומותאם לתיירים בגובה 4600 מ'.


יום 13 I אחת הנסיעות היפות בעולם - דרך אגם טסו קאר לעמק לאהול 

את הבוקר נפתח בנסיעה אל המעיינות החמים של פוגה. שם נעצור לראות את הגייזרים הפולטים את המים החמים כתוצאה מפעילות וולקנית תת קרקעית. נמשיך אל אגם טסו קאר המלוח שלו אלף צבעים ואח"כ נסע דרך מעבר ההרים הגבוה הברלצ'ה לה שלצדו אגם השמש סוראג' טאל. כאן נצא מגבולות לדאק ונרד בחדות אל עמק לאהול שבמדינת הימצ'ל פראדש. נסיים את הנסיעה המרהיבה בעמק מקסים המכיל שדות ירוקים ומוקף בפסגות עטויות קרחונים. עמק לאהול מיושב יחסית לאזורים שעברנו בהם עד עתה ותושביו ברובם בודהיסטים. לינה בכפר ג'ספה בגובה כ-3000 מ'.


יום 14 I מעמק לאהול למנאלי ומפגש עם האמונה ההינדית

בבוקר נצא לטיול רגלי באזור עמק לאהול, לאחר חווית ההליכה נמשיך בנסיעה ונחצה את מעבר ה"רוטנג-לה"  (3980 מטר). כאן נעבור בחדות מהנוף הסלעי והיבש המוכר לנו אל ארץ שופעת מים שבה יערות מחטניים הכוללים עצי ארז אשוח ואורן. נמשיך בנסיעה אל העיר היפה מנאלי השוכנת בעמק קולו שבמדינת הימצ'ל פרדש. בנקודה זו אנו עוברים מן האמונה הבודהיסטית שהכרנו עד כה בלדאק אל האמונה והפרקטיקה ההינדית הנהוגה ברוב חלקי הודו. את המפגש הראשון עם ההינדואיזם נערוך במקדש הדימבה שבעיר מנאלי בהקשר של האפוס ההינדי המפורסם המהאברטה. נתמקם במלון שלנו הצופה על פלג מים שוצף בין מנאלי הישנה והחדשה וננוח מהנסיעה. בערב נערוך הרצאה קצרה כדי לבאר מושגי יסוד באמונה ההינדית. לינה במנאלי בגובה 2050 מ' במלון מדוגם.


יום 15 I אל מנאלי העתיקה המקדשים ההינדיים והמעיינות החמים

 בבוקר נצא אל מנלי הישנה שבה נפגש את ידינו הטוב שיווה משכונת מאנו. הוא ייקח אותנו לסיור בשכונה הסמוכה למקדש החשוב מאנו (מי שנחשב ל"נוח" ההודי והמחוקק של האמונה ההינדית),  אחרי לגימת ספל מהביל של צ'אי, ומפגש עם התושבים הלבביים, נבקר בבית האריגה המקומי בו טווים המקומיים שאלים ומוצרי טקסטיל מדהימים בעבודת יד וכמובן במקדש מאנו עצמו. מכאן נצא למסלול הליכה רגלי אל הכפר וושישט. נעבור ביער מחטני ובין עצי תפוחים שפרותיהם מבשילים כאשר מולנו על צלע ההר נראים ארבעה מפלי מים.  נחצה את הנהר ונעלה אל אחד מהמפלים העצומים הללו. נמשיך במסלול רגלי אל הכפר ושישט ונבקר במקדש ובמעיינות החמים שבהם נוכל לרחוץ ולהירגע. אחר הצהריים ינתן זמן פנוי במנאלי. את הלילה נעביר בנסיעה באוטובוס תיירים חדש ובתנאים נוחים אל העיר דלהי .


יום 16-17 I ביקור בארמון האדום של דלהי, טיסה לישראל

לאחר ההגעה לניו דלהי לפנות בוקר והתמקמות במלון איכותי יינתן זמן להשלמת המנוחה עד שעות הצהריים. אחר הצהריים נצא לסיור מודרך בשכיות החמדה הארכיטקטונית וההיסטוריות של ניו דלהי: נבקר במצודה האדומה שנבנתה ע"י הקיסר המונגולי שה ג'האן שבנה את הטאג' מהאל, נבקר בכיכר השיש שבו נשרף אבי האומה ההודית החדשה מהטמה גנדי, ולבסוף נגיע למצבת האמיון, מפאר האומנות הארכיטקטונית של האימפריה המונגולית. בלילה שבין ה 25 ל 26 ביולי נגיע לשדה התעופה בניו דלהי ונעלה על הטיסה בחזרה לישראל, לאחר שבועיים וחצי בהודו נגיע שמחים וטובי לב לארץ הקודש. 


bottom of page